torsdag 30. mai 2013

De ukjente damene

Samtaleemnet i DISchat har av og til kommet inn på frustrasjonen med umerkede bilder som man ikke vet så mye om. Jeg har jo selv hatt litt problemer med fotoalbumet til tipp-oldeforeldrene mine. Jeg vil nok anslå at det inneholder ca 80-90 bilder, de fleste fra perioden 1890 til 1910, men også et fåtall bilder fra 1930-1940.   Jeg har tidligere beskrevet en del av bildene i innlegget mitt fra 3. februar 2013 hvor jeg omtaler mine tipp-oldeforeldres venner fra Sandviken Blikkvarefabrikk hvor de jobbet fra ca 1900 til 1916.

I dag tenkte jeg at innlegget mitt skulle handle om ett av bildene fra fotoalbumet:

Bildet er tatt hos Gebhardt Matzen i Kristiania, som - i følge Preus Museum - opererte i 1899. På bildet ser vi jo to voksne damer, og to jenter. Jentene er tipp-oldefars to lillesøstre. Til venstre er Valborg Emilie Andersen (1886-1976) og til høyre er Selma Marie Charlotte Andersen (1891-1975.) På grunn av alderen til jentene så kan det vel antas at bildet er tatt en gang mellom 1897 og 1900, noe som vil stemme med fotografens virke.

Det jeg ikke vet er hvem disse to voksene damene er. I utgangspunktet antok jeg at kvinnen som står var deres mor, Marie Elisabeth Andersen (født Johannesdotter Ström). Problemet er bare at hun ikke ligner spesielt på Marie Elisabeth, som kan sees under. Fotografen av det bildet opererte i alle fall rundt 1898, noe som vil si at det ble tatt omtrentlig i samme tidsperiode som bildet over:

Bekreftet bilde av Marie Elisabeth Andersen (Strøm)

Jeg syntes damen på gruppebilde virker ganske lik denne damen, fra et fotografi tatt i Fredrikshald/Halden, men jeg er ikke helt sikker:


Det er mulig at jeg henger meg opp i hårfrisyren, men syntes ikke dette, eller kvinnen fra gruppebildet ligner på det bekreftede bildet av Marie Elisabeth, kanskje med unntak av disse øreflippene som er ganske typisk for Ström-slekta. Så hvem er da kvinnen i gruppebildet? 

Her er en sammenligning av to bekreftede bilder av Marie Elisabeth (høyre) og disse to andre (venstre.) Bildet helt til høyre er ca 1906.


Og hvem er den eldre damen? Marie Elisabeths mor døde i 1873, så det kan ikke være henne. Hun hadde også en stemor, men hun døde i 1895 i en alder av 53, så jeg tviler sterkt på at det er henne.

Jeg har lyst til å bruke gruppebildet i slektsboka om familien Andersen, men det hadde vært flott å kunne sette navn på hvem damene på bildet er først.

Kommentarer, forslag og innspill mottas med takk!  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar