lørdag 2. november 2013

Endelig vet jeg hvem oldefar var

Som tidligere nevnt har jeg ikke viet min fars slekt så mye tid, i alle fall sammenlignet med min mors slekt. Jeg har jobbet en del med farmors aner, men når det gjaldt farfar var det vanskelig å komme lengre tilbake.

Min farfar var Steinar Glasø (1923-1991) som jeg dessverre aldri kjente. Farfars mor var Aase Thyra Margrethe Nordseth (1901-1981) fra Trondheim, datter av Jens Andreassen Nordseth (1877-1951) og Kristiane Amundsen (1876-1909.) Da jeg først gikk i gang med slektsforskningen trodde jeg at Steinars far var Bjarne Glasø (1900-1980,) og jeg gjorde derfor en del arbeid med Glasø-slekta.

Etter hvert kom jeg i kontakt med slektninger som fortalte meg at Bjarne Glasø ikke var Steinars far, men at Steinar hadde tatt Glasø-navnet etter at Bjarne og Aase giftet seg. De mente å ha hørt at Steinars egentlige far var Alf Erling Godager, visstnok en operasanger fra Trondheim. Siden jeg ikke kunne finne dåpen til Steinar noe sted kunne jeg ikke bekrefte eller avkrefte informasjonen. Noen søk på nettet viste at Alf Erling Godager ikke var noen operasanger, men en maskinmester. Og på tidspunktet Steinar ble født var Alf gift med flere barn. Han var far til Liv Godager som giftet seg med John Lyng, statsminister en kort periode på 60-tallet. Slektninger mente å huske at Lyng hadde vært nevnt som inngift i familien, men visste svært lite utover dette.

Jeg hadde egentlig lagt Steinars aner på hylla for en god stund tilbake med en tanke om å komme tilbake til det senere. Jeg gikk tilbake til mors slekt og satt nylig og bladde i protokollene til byfogden i Oslo på jakt etter vielsen til min tipp-oldefars bror på mors side av slekten. Så, helt tilfeldig, kom jeg over min farfars vielse kun noen få sider før vielsen til min tipp-oldefars bror. Jeg må si at jeg ble litt satt ut, men også henrykt.

På vielsen til Steinar sto da navnet på hans egentlige far: "operasanger Øyvin Godager."

Enda et nytt navn, men faktum at han var oppført som "operasanger" tydet på at dette kunne stemme, og bekreftet noe av det jeg hadde hørt fra slektninger. Diverse søk viste at navnet noen ganger ble stavet uten d på slutten, noen ganger med. Så viste videre søk at Øyvind Godager faktisk var lillebroren til Alf Erling Godager. Det ville i så fall si at Liv Lyng [Godager] ikke var halvsøster til Steinar, men hans kusine. Men hvor var dåpen til Steinar?

Jeg prøvde å benytte meg av FamilySearch, men det ga ingen resultater. Jeg prøvde meg så med en etterlysning på DIS-Norge sitt forum, men dessverre var det ingen som klarte å lokalisere den. Som et siste forsøk på å løse dette mysteriet tok jeg kontakt med statsarkivet og spurte om hjelp. Det tok bortimot to uker, men svaret var overveldende positivt. De lokaliserte han i fødselsregister og dåpslister for Gamle Aker, oppført i 1924. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke hadde klart å finne han selv da jeg gikk gjennom alt som var av kirkebøker og lignende i Oslo og Aker, men antageligvis er svaret at jeg ikke lette lenge nok etter hans fødselsdato i juli 1923, siden han ble døpt i januar 1924.

Uansett viste både fødselsregisteret og dåpen at Øyvind Godager var far til Steinar, og også var fadder ved dåpen sammen med sin søster. Det sto også at Steinar fikk slektsnavnet Glasø i 1930, noe som stemmer med tanke på at Aase giftet seg med Bjarne Glasø i 1929. Statsarkivet kunne videre informere om en bidragssak overført til Trondheim i 1933 etter at Aase hadde flyttet dit.

Takket være http://www.trondheimsbilder.no har jeg fått to bilder av han som ung mann.

Øyvind Godager
Etter at jeg først fant farfars vielse tok jeg en kort spasertur ned til vestre gravlund hvor jeg fant familiegraven til Godager, og mange andre gravstener med navn som har gitt meg mye informasjon å jobbe med.



Øyvind Godager ble født 13. august 1888 og døde 3. mars 1938. Da han døde, bare 49 år gammel, var han gift med Thora Godager og hadde to unge barn. Så langt har jeg ikke lykkes å spore opp hans etterkommere. Men jeg har funnet ut litt om hans aner. Øyvinds foreldre var Hans Jakob Arnold Sommerschild Godager (1843-1925) og Julie Vikan (1862-1933.) Jeg har delvis sporet Godager-familien noen ledd bakover, og har forstått det som at Sommerschild-slekta (Øyvinds farmors aner) er ganske godt dokumentert av erfarne slektsforskere, men jeg vil først gjøre en del undersøkelser selv for å bekrefte informasjon så langt det lar seg gjøres.


Så nå begynner et nytt kapittel i slektshistorien min, og det er mye å ta av.

3 kommentarer:

  1. Forstår godt at dette var et spesielt slektsforkerøyeblikk. Jeg "fant" akkurat min tipp, tipp oldefar som hele slekta har lett etter i mange, mange år. Det var min tremenning som gjennom slektsbloggen min fant han.

    SvarSlett
  2. Hallo slektning :) Dette er vel samme mann på geni.com? https://www.geni.com/people/Øivin-Godager/6000000030331056350

    SvarSlett
    Svar
    1. Så moro. ) Sender deg en melding via Geni.

      Slett